DNA Plus

info centar

SA062 005 002

BL070 310 525

Želite li da mi pozovemo Vas?

Šta su geni?

Otisak Vašeg tijela

Svako ljudsko biće sastoji se  od nekoliko milijardi sitnih ćelija koje zajedno formiraju tkiva našeg organizma. Svaka ćelija ima jezgro u kome se, po gruboj procjeni, nalazi oko 30.000 različitih gena koji kontrolišu većinu osobina i mehanizama u Vašem organizmu. Postoje, na primjer, geni koji određuju boju vaših očiju, geni koji određuju koliko ćete biti visoki, geni koji su odgovorni za varenje određene hrane i geni koji su odgovorni za funkcionisanje nervnih ćelija u Vašem mozgu. Svi geni, kao cjelina formiraju jedinstveni individualni otisak svakog čovjeka.

Nažalost, naši geni mogu biti defektni i svako od nas nosi određene genetske greške koje smo ili naslijedili od naših roditelja ili su nastale slučajno, a mogu negativno uticati na naše zdravlje.

Ovi genetski defekti  čine slabim naš imuni sistem, povećavaju rizik od srčanog udara ili slabovidosti. Oni su okidači astme i alergija, a uzrokuju i povećanje tjelesne težine usljed neregulisane ishrane. Naravno, svako od nas nosi različite genetske defekte, što podrazumjeva da neki ljudi imaju veći rizik od srčanih oboljenja, dok su drugi recimo intolerantni na laktozu. Bolesti, koje su česte kod nekih porodica, su dobar primjer koji pokazuje da postoji rizik od neke bolesti i varira od porodice do porodice i od osobe do osobe.

Povećan rizik od bolesti uslijed genetskog poremećaja

Genetska oštećenja mogu da utiču na zdravlje, ali to u mnogim slučajevima  ne znači da ćete bolovati od neke bolesti. Genetska oštećenja znače da postoji povećan rizik od nastanka bolesti.

Da li će se bolest aktivirati, zavisi mnogo i od spoljašnjih faktora kao što su sredina i stil života. Na primjer, ukoliko je osoba zbog genetskog oštećenja intolerantna na laktozu, ova osoba je potpuno zdrava sve dok ne konzumira mlijeko. Simptomi se javljaju tek nakon uticaja određenih faktora iz okruženja – u ovom slučaju to je unos laktoze.

Isto je i za druga oboljenja. Ukoliko, na primjer, imate defekt gena koji reguliše korištenje željeza organizmu, povećava se rizik od hemohromatoze i za prevenciju bolesti je neophodna promjena načina života.

Genetsko testiranje za prevenciju bolesti

Najnovije tehnologije sada omogućavaju da se testiranjem nedostataka gena, određeni geni tačno povežu sa nastankom određene bolesti. Rezultati DNA Baby 100+ skrining testa u prvim godinama života djeteta, omogućavaju da otkrijete da li postoji rizik od nastanka bolesti i koji su to faktori rizika. Ako se test uradi na vrijeme, možete da  pomognete djetetu da ostane zdravo.

Informacije koje dobijate DNA Baby 100+ analizom dodatno pokazuju genetski profil djeteta i ukazuje na individualne mjere predostrožnosti koje je neophodno primjeniti kako bi djetetu obezbijedili zdrav život.

Odštampaj Objavi na